© Rootsville.eu

Backyard Classics
Een organisatie van Bibberblues
Kempenmuseum Eersel (NL) (01-09-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Bibberblues

© Rootsville 2019


Het was van onze Nederlandse bluesvrienden Wout en Nicolien dat we een hint kregen over deze "Backyard Classics". Voor mezelf totaal onbekend laat staan de bands die er zouden aantreden. Misschien wel allemaal "local heroes" maar toch was de interesse aangewakkerd om nog eens vlug de voormalige smokkelroute te nemen om zo over te steken richting Eersel (Irsel veur de Brabanders). Deze gemeente ligt in de provincie Noord-Brabant en maakt deel uit van "Toxandrië" aka "De Kempen". De streek behoorde in het verleden toe aan de "Eburonen" van Ambiorix en zo kwamen ook Ceasar en zijn Romeinen hier met de "Oude Belgen" kennis te maken en waarover hij schreef: Horum omnium fortissimi sunt Belgae (Van hen allemaal zijn de Belgen de dappersten). Van 57 v. Chr. tot nu is er al heel wat veranderd en hoeven we door "Pax Romana" nu geen veldslagen meer te houden om onder het juk van de "Jules" te kunnen ontsnappen. Veni, vidi, vici! Eersel is een van de "acht zaligheden" zoals ze het hier komen te verwoorden, bij ons is dat trappist van Westvleteren ;-).

"Backyard Classics" is een organisatie van de alhier gevestigde stichting "Bibberblues". In 2009 op de laatste zondag van augustus zijn ze gestart met deze "Backyard Classics". Een festival in de schitterende boomgaard van museum "De Zaligheden" waar de "local heroes" van blues en rock belangeloos optreden zodat de stichting wat geld kan verdienen. Al vlug schakelden we over van het plastiek bekertje pils naar een "Loemelaer" in glas waarvan we de drie variëteiten kwamen te degusteren. Buiten ons tafeltje met 6 bluesvrienden stonden links en rechts nog wel een paar blues gerelateerde fans te luisteren maar het merendeel bestond toch uit muziek liefhebbers tout court. Het was aangenaam toeven hier in den hof van het "Kempenmuseum"...in eerste instantie toch want ik was al meteen een stuk van mijn neus kwijt toen een "ZADD" adept een stoel wilde jatten aan onze tafel. Voor de rest leek het hier wel op de "Tuin van Eden" incluis de appelboom ;-)

Opener van dit event is de band "Zoden Aan De Dijk", een tributeband die nummers van de Amsterdamse band "De Dijk" ten gehore brengt. Met deze "ZADD" belanden we volop in het segment van de Nederlandstalige rock en deze band bestaat uit Peter Vossers, Casper Pillaerds, Jacobien Jansen, Jan Daniels, Peter Luijten, Thijs van Traa, Ton Lavrijsen en Rob Nijmeijer. Oerdegelijke Nederlandse namen voor oerdegelijke Nederlandstalige muziek en ze brengen dus wel degelijk zoden aan de dijk.

Een weergaloze weergave van de destijds als Nederlandse soulband bestempelde "De Dijk" zelfs de stem van Peter Vosters kwam akelig dichterbij. Met nummers als "Bloedend Hart", "Mag Het Licht Uit" en "Ik Kan Het Niet Alleen" brachten deze "ZADD" een portie nostalgie naar boven. Een album met Solomon Burke zit er helaas niet meer in.

De Nederlandse saxofonist "Bertus Borgers" verdiende zijn sporen ook reeds bij bands als "Golden Earring", "Hermand Brood" en zelfs bij onze Vlaamse "Raymond van Het Groenenwoud". Bertus was ook sinds 1999 directeur van de "Fontyns Rockacademie" in Tilburg. Als "local hero" staat hij voor de onvoorwaardelijke taak om hier twee sets te verzorgen en zullen er ongetwijfeld nummers uit zijn "Blues in de Kempen" ten gehore worden gebracht.

Helaas was het in "De Schop" waar Bertus moest aantreden geen al een tijdje "Sold Out", dat heb je wanneer een lokale held komt opdagen. Ook tijdens het tweede deel was er hoegenaamd geen doorkomen meer aan. Nu ook maar hopen dat naast "Never Be Clever" ook het hier het lijflied van de Kempische blues met name "Blues in de Kempen" werd gebracht.

Tussen de twee sets van "Bertus Borgers" zijn het "The Chessmasters" die in de spotlights komen te staan. Deze brengers van good ol' Chicago Blues komen niet uit de "Windy City" maar gewoon uit Nederland en luisteren naar de namen Sander Boes, Frank van den Hogenhof, Robert van den Eertwegh, Dirk Snellen en Daan van der Vorst. Aan een jubileum zijn ze nog niet aan toe want deze band werd pas opgericht in 2016.

Met "Just Your Fool" van Little Walter zaten de blues vibes er meteen in. Het werd een grasduinen in het arsenaal van Chess wat ook zo hoorde met een groepsnaam als dusdanig, al vond ik persoonlijk dat Sander een ietwat te hoog opliep met het album van de "Stones". Een album met enkel covers van de namen die de real thing brachten. Nummers als "I'm Ready" van Muddy Waters, "Commit No Crime" en SBWII's "Help Me" konden we best smaken al gebied de eerlijkheid me te zeggen dat voor de toonvastheid nog veel repetities zullen moeten worden gehouden. Tijd om een verdere verkenning van deze prachtige tuin en the story about Adam and Eve :-)

Rond de klok van zessen komen die van "Bite The Bullet" hier hun opwachting maken. Deze vijf koppige coverband bestaat uit Malon Arends, Willum van der Linden, Andy Bullions, Jeroen de Vrees en Dion Verhoeven. Ook zij zijn gevormd uit de Kempense klei met op de eerste rij Nicolien's dochter, een fan van punk, hardcore, rock en ...carnavalsmuziek. Bij ons werd het tijd voor een "Loemelaer Dubbel".

Met deze "Bite The Bullet" werden we gekatapulteerd naar de rock en harder. Meteen toegeven, die Malon heeft een dijk van een stem die wonderlijk past bij het te brengen genre. Met "Papa Roach" hiet "Last Resort" en een krachtige versie van Allison Morisette's "You Oughta Know" werd er meteen duidelijk dat er ook hier in de "Tuin van Eden" enkele rockers present tekenden. "Sweet Child O' Mine" van "Guns 'N Roses" en een behoorlijk straffe versie met een Metal akkoord van "Paradise City" kwamen den hof hier op zijn kop te zetten.

We zijn toe aan "Een Gitaar van Steigerhout" en eerlijk gezegd ik hoor het in Keulen donderen. Het zijn Lowie Seuntjes en Albert van Boekel die op intieme wijze met hun luisterliedjes een sluier van rust over Eersel doen neerdalen. De Kempen rules zullen we maar zeggen. Ze brengen hun verhalen met doordrongen passie en melancholie.

Nummers als "We Can Build An Airoplane", "Jack is My Name" en "You Can Make The Angels Cry" maakten dat "De Schop" in een sluier van intieme stilte gevangen kwam te zitten. Een singer-songwriter at his best.

"Ray Stepien Trio", ook zij staan nog voor de onvoorwaardelijke taak om aan hun "PR" te werken want tenslotte is Eindhoven maar een steenworp van de Belgische grens verwijderd. Naast covers van zijn voorbeelden "SRV" en "Jimi Hendrix" brengt Ray Stepien als gitaarvirtuoos ook eigen nummers hier vanavond op deze "Backyard Blues".

Onvoorwaardelijk een groot talent als stringbender is er weggelmegd voor deze Ray Stepien en dat liet hij blijken bij het brengen van Hendrix' zijn arsenaal van iconische nummers als "Hey Joe" en "Manic Depression". Met ook zijn vertolkingen van "Call Me The Breeze" en "Cajun Moon" schuilt er misschien ook wel een fan van J.J. Cale in hem. Dit "Ray Stepien Trio" is ook te bewonderen op 19 oktober tijdens de editie van "Zilst Blues", 'cause he's a Voodoo Child.

Afsluiter van deze editie van "Backyard Classics" is "ZieDaGeWegBand". Classic Rock in Dutch en daar zorgen de ouwe rockers Eric, Jos, Bart en Gerard voor. Tiny werd na een stille periode en het verlies van Ser Cuijpers de nieuwe gitarist en sinds 2018 eren ze zo hun heengegane vriend. Voor ons werd het stilaan tijd omop deze zondag terug af te zakken richting België in de hoop dat het "Goede Doel" nog aan de bak kwam. Nog vlug ook even genieten van de kunstwerken in het botanische tuintje en weg zijn wij...

Het was allemaal door die verboden vrucht dat het begon...

"Backyard Classics" backstage.

Kunst in de tuin.

De Eerselse voorloper van petanque, een andere zaligheid.

Hoe? reeds vertrokken met "Olympic Air"?

Is er een "Classic" bassplayer in da house? nog eens Happy B-day maat...